Windows 2 az 1-ben készülékek – Váltson most!

Notebook, netbook, tablet, ultrabook, hibrid laptopok… Zömében Windows alapú operációs rendszeren működő eszközök, amelyek értéket teremtenek a felhasználó számára, legyen szó munkavégzésről, tanulásról vagy otthoni felhasználásról


Annak ellenére, hogy az ASUS már egy évvel ezelőtt berobbant a piacra a hibrid eszközökkel, mégsem volt látszata az év elejéig annak, hogy széles körben elterjedtté váltak volna ezek az eszközök. Sőt mi több, egy gyors körbekérdezés után sokak nem is tudtak választ adni a kérdésre: ismerik-e a (Windows operációs rendszerű) hibrid notebook-okat és az azokban rejlő lehetőségeket?

Utánajártunk az eszközöknek, keresletüknek és a piacuknak, de mielőtt a nagy számokba belebonyolódnánk, vegyük át az elejétől, tisztázzuk a fogalmakat.

 

windowsNotebook: laptop a hétköznapi, hősi neve. Nagyon egyszerű eredete van, az angol elnevezésből vettük át és az asztali személyi számítógépeket kiváltó hordozható PC-t jelenti. Igen, PC-k, mert ugyanazt a teljesítményt tudja, mint egy asztali számítógép, a különbséget nyilván a forma és a hordozhatóság adja. Ezt ismerjük.

 

 

Netbook: mondhatni egy kicsi notebook, amit csak internetezésre lehet használni apró kijelzője és összetevői miatt. A hagyományos gépekben közönséges hardvert kihagyták ezekből a számítógépekből (pl. DVD olvasó/író), a merevlemez helyett esetenként (lényegesen kisebb kapacitású) flash-memória, újabban SSD meghajtó kerül beépítésre. Öröm az ürömben, hogy a célnak mégis megfelel, USB-port, memóriakártya-olvasó, UTP hálózati csatlakozó és WiFi-chip is vannak. E-maileket csekkolni és közösségi portálokon jelen lenni, akár utazás közben is, teljesen megfelel.

 

windowsTablet: más néven táblagép, szintén hordozható számítógép. Könnyen kezelhető, előnye, hogy hordozható, a kijelzőfelülete pedig hatalmas, akár az eszköz előlapjának 75%-át is elfoglalhatja. Elsősorban audovizuális és egyéb szórakoztatási célra hasznos, tartalomgyártásra vagy szerkesztésre a perifériák hiánya miatt nem ajánlott, a hardveres háttér nem is támogatja ezeket az opciókat. Ez is elég elterjedt, szinte ingyen dobálják utánunk a kereskedelmi egységek.

 

Ultrabook: komolyabb készülék, és kevés elfogultsággal állítható, hogy mind közül a legpraktikusabb és a legmegbízhatóbb. Az Intel által bejegyzett, védjeggyel ellátott márkanevet takarja az elnevezés. A subnotebookok egyik alkategóriája (erre most nem térnénk ki, bővebben itt böngészhet a teljes családról angol nyelven), amely a kisebb tömege ellenére szinte hihetetlenül nagy, de legalább ugyanannyi akkumulátor élettartammal rendelkezik, mint társai. Bizonyos specifikációk hiányoznak belőle (Ethernet), de annyi baj legyen, egyébként ez már szintén egy hordozható számítógép tudásával rendelkezik. Sokan használják, a brand mára hatalmassá nőtte magát a külföldi piacon.

 

windowsHibridek: transformer book (okos telefon+tablet/notebook) vagy csak simán notebook és tablet egyben, röviden összefoglalva. Csúcs szuper, hogy a kijelző levehető, hatalmas és érintős - ettől lesz tablet. Notebook pedig attól, hogy a perifériák adottak, billentyűzettel könnyebben megy a tartalomgyártás és szerkesztés is. Végre egy eszköz, amit cipelhetünk otthonról munkába, kényelmesen használhatjuk útközben, úgy alakítjuk, ahogyan akarjuk és még okos is!


Elérkeztünk a lényegi részhez. A Windows 8.1 operációs rendszerrel futó hibrid eszközök lehetőségeinek feltérképezése következik.

Új köntös, megszokott belső

Ugyanazok az újítások lépnek érvénybe az operációs rendszert illetően, mint ami a többi eszközön is észlelhető: gyorsabb működés, egyszerűbb kezelési felület, átlátható desktop (a Windows 7-es vissza is állítható, ha valaki nem akar a csempék megismerésére időt szánni), és a Windows Áruházból egyszerűen lehet telepíteni az alkalmazásokat.

Microsoft fiókkal egyszerűbb az élet

A Windows 2 az 1-ben készülékek hasznosak a munkavégzéshez, tanuláshoz és a szórakozáshoz is. A tablet része az érintőkijelzőnek köszönhetően egyszerű kezelhetőséget biztosít, vihetjük mindenhová. A hozzá csatlakoztatott billentyűzettel pedig el is végezhető minden jellegű munka. Az eddigi asztali alkalmazások adottak, az Office csomagot magán és üzleti felhasználóként is igénybe tudja venni (itt érdeklődhet a részletekről ennek kapcsán).

A Windows áruházban számtalan applikáció ingyenesen beszerezhető, a szórakoztatáshoz például az XboxSmartGlass, aminek (ha rendelkezik a családban valaki Xbox-szal, és Microsoft fiókkal) a segítségével konzollá is válhat a tablet.

Hibridek a vállalati életben

Az üzleti  élet már a tabletek által diktált eszközcsere hullámot is nehezen fogadja be, ám a fejlett piacokon kevés kell hozzá, hogy a táblagépek megszerezzék maguknak a „tömeges piac”-státuszt, s ezt bizonyosan el is érik, mert a növekedési ütem csúcsa 2017-re várható. Addigra az USA-ban az internetet használó fogyasztók 60 százalékának lesz ilyen eszköze, Európában a penetráció 43 százalékos lesz, a fejlődő piacokon pedig 25 százalékos. Japánban, Szingapúrban és Dél-Koreában a tablethasználók aránya túl fogja lépni az 50 százalékot. A teljes globális értékesítés pedig meg fogja haladni a 381 millió darabot, amiből 18 százalék jut üzleti célokra. A világon használatban lévő összes táblagép száma 2017-re eléri a 905 millió darabot, ami 29 százalékos átlagos globális penetrációt jelent az online fogyasztók körében.- írja a computerworld.hu. Cégünk is integrálódik a növekedési hullámba, sőt partnereinknek is a Windows operációs rendszerrel ellátott készülékeket ajánljuk elsősorban praktikusságuk és megfizethetőségük miatt. Vegye fel velünk a kapcsolatot és térképezzük fel együtt az igényét!


A bejegyzésem elején felsoroltakon kívül is van még sok alternatíva, amik már ténylegesen kényelmi funkciót szolgálnak ki: egy agyatlan tablet, egy Windows 10-es laptop és egy Androidos telefon kell csak hozzá... Ilyen például az Asus Transformer Book V, a billentyűzetbe dokkolható tabletbe dokkolható telefon.

Összefoglalván a fentieket, számtalan előnye van egy üzleti szférában használt tabletnek, hibridnek, és különösen jól jár, ha Windows operációs rendszerrel ellátott eszközzel vértezi fel kollégáit. Honlapunkon az Office 365 menüpont alatt megismerkedhet az Azure felhővel összekötött Office termékek további előnyeivel. Böngésszen kedvére, ha kérdése van, írjon nekünk!